joi, 30 ianuarie 2014

ALEGERI

Se apropie europarlamentarele, prezidenţialele, parlamentarele, alegerea preşedintelui de scară sau de colţ de stradă.
Cum ne-am obişnuit deja, începe vânzoleala, candidaţii individuali, de partide, de organizaţii, de alianţe, de comitete cetăţeneşti îşi dau coate, lovesc la gleznă sau pe unde apucă.
Fiecare promite marea cu sarea şi mai ales un viitor nemaivăzut în istoria omenirii sau a poporului care va începe odată cu alegerea respectivului pretendent.
Aflaţi în poziţia de a se afirma în acest talmeş-balmeş electoral, candidaţii, în buna tradiţie a datului în cap, îşi încep, îşi continuă şi îşi termină campania cu lături aruncate în capul adversarilor, mai ales dacă aceştia s-au rodat deja în vreo legislature anterioară.
Campania prin criticarea stării existente este uşoară, nu implică, are priză la public şi adună un număr substanţial de voturi.
Apoi, ca să-şi mărească numărul de aderenţi, în partea doua a programului electoral, se inserează fraze frumoase, promisiuni, dar, ATENŢIE, nu se fac propuneri concrete deoarece acestea ar necesita ceva mai mult decât simplul populism, ar însemna putere de analiză, experienţă şi pricepere.
Rar dacă vedem un program electoral propriu de la A la Z cu propuneri concrete şi argumentate.
Ne trezim cu o faună de candidaţi atot-ştiutori care în viaţa lor n-au avut o inţiativă cât de cât coerentă, persoane care au stat în umbră înghiţind pe nemestecate ce le-a fost servit de mass-media care de care mai aservită diverselor cercuri politice.
Şi aici ajungem la miezul problemei alegătorului: “Dar eu pe cine aleg?
Într-adevăr, dacă cel care candidează nu are idei şi propuneri ci doar promisiuni, ce se poate cere alegătorului rătăcit în labirintul promisiunilor şi vorbelor frumoase aruncate printre înjurături la adresa altor candidaţi?
Ei bine, ca o regulă simplă, alegătorul ar trebui să-şi poată răspunde la două întrebări-test:
  • ce lucruri deosebite a facut, ce initiative şi ce măsuri a propus candidatul până acum?
  • prin ce acţiuni şi poziţii negative a ieşit în evidenţă?
Cu alte cuvinte, prin ce s-a remarcat în spaţiul public Icsulescu faţă de Piscupescu?
S-ar putea să avem marea surpriză să ne scărpinăm în cap: “Păi, n-aş putea să răspund nici la prima, nici la a doua întrebare.
Din acest simplu test putem constata că respectiva persoană care ne cere votul n-are idei, n-are păreri, n-are iniţiative. Şi atunci, promisiunile electorale sunt fără îndoială niste baloane de săpun care se vor sparge imediat după alegeri.
Europarlamentarele vor reprezenta primul test.
Din nefericire, aici intervine votul pe liste însoţit de propaganda aferentă formaţiunilor politice, sau, în cazul UDMR, al unei formaţiuni civice disciplinate şi cu un electorat fidel.
Într-adevăr, din câte ştiu, alte organizaţii legal constituite ale societăţii civile nu candidează pentru a promova în Parlamentul European iniţiative generale naţionale diferite de cele ale partidelor politice.
Mai apar şi candidaţii individuali care participă la procesul electoral cu handicap.
În primul rând, pentru a intra în morişca competiţiei electorale trebuie să obţină un număr apreciabil de 100.000 de semnături de susţinere.
Apoi, pentru eficienţă în implementarea iniţiativelor europarlamentare, respectivul ales va avea nevoie de un support constant din partea unui electorat mai puţin volatil decât cel al unei liste mai mult sau mai puţin virtuale.
Iată de ce, personal nu văd cum ar putea un candidat individual să-şi desfăşoare activitatea în Parlamentul European fără suportul cel puţin al unei organizaţii civice importante.
La prezidenţiale aceleaşi două intrebări-test ar trebui să fie în vederile oricărui alegător. În plus, aici intervin şi alte două întrebări pentru viitorul preşedinte:
  • va susţine pe plan extern interesele naţionale înaintea altor interese care pot conduce la ştirbirea suveranităţii, integrităţii şi independenţei României?
  • va fi un factor de echilibru şi un factor unificator pentru naţiunea română în întregul ei din interiorul şi din exteriorul graniţelor?
Nu mai avem nevoie de diferiţi “dezbinatori naţionali” care să-i împartă pe români în funcţie de apartenenţe şi afinităţi politice.
Mircea POPESCU
 m.popescu@sbcglobal.net

37 de comentarii:

  1. Este aproape vitala pentru Romania desteptarea si implicarea societatii civile in scopul desemnarii celor mai valorosi cetateni romani in posturile cheie pentru tara.
    Daca nu facem asta si spunem ca ne-am saturat de minciuni si mincinosi, ca politica si politicienii damboviteni sunt corupti si ca noi, cetatenii de rand, oricum nu schimbam nimic, si de aceea nu ne mai intereseaza alegerile, nu ne mai intereseaza ce au facut si ce fac alesii actuali, nu mai mergem la vot si ne inchidem intr-o carapace, vom da ocazia acelorasi politicieni care ne-au devalizat tara si ne-au facut de rasul Europei sa se perpetueze la fraiele puterii.
    Planul CNSC de a trimite in Parlamentul European romani care au dovedit ca pun interesul national mai presus de orice, este o idee deosebit de valoroasa.
    Aveti idee ce ar insemna ca Romania sa fie reprezentata in Parlamentul European de o echipa solidara si competenta in toate domeniile de activitate? O echipa de tehnicieni si oameni politici independenti, care sa se poata afilia fara probleme la gruparea majoritara din Parlamentul UE? Adica o echipa care sa poata promova interesele Romaniei si nu grupulete dezbinate si macinate de ura, si care, pentru interesele lor personale sau de partid, au fost si sunt in stare, in continuare, sa ne umileasca pe toti cu o astfel de conduita, nemaintalnita de pe vremea fanariotilor.
    Alaturi de romanii din tara, din echipa trebuie sa faca parte cel putin doi romani din Basarabia si 1-2 romani din Diaspora, care sa pregatesca politicienii Europei, chiar din Parlamentul UE, pentru unirea Basarabiei cu Romania.
    Romani precum, ii numesc cum imi vin in minte, Lucian Bolcas, Dumitru Prunariu, Radu Golban, Mircea Cosea, Nadia Comaneci, Mihai Gadea, Radu Tudor, Sergiu Andon, Ion Coja, Mircea Dogaru, Dumitru Coarna si alte multe personalitati nepatate, in afara de orice dubiu,, ar putea reprezenta Romania mai eficient decat ar pute-o face orice echipa numita pe criterii politice, adica pe banii platiti catre partidul care ii promoveaza.
    Enache Aurel

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mihai Gadea este cel mai bun !. Bravo !. Cred ca esti mandru de spalatura creierului pe care ti-a facut-o Mihai Gadea.

      Ștergere
    2. Chiar ca antenele ti-au spalat de tot creierul.

      Ștergere
    3. Tovarasu" gradu" te du d-ta si mai invata limba romana-gramatica bat-o vina , mai citeste despre atributiunile celor din parlamentul ue, despre ce profil moral ar trebui sa aiba "catindatzii " , ce inseamna sa fii nepatat, in afara de orice dubiu, dubi-dubi, despre ce inseamna sa fii numit pe sriterii politice, despre ce inseamna sa fii latrau , sluga a banului.Daca toate astea fi-vor invatate, maica, mai ca ai avea dreptul sa faci o lista si cu voia d-tale, nu te pune ultimul pe lista.

      Ștergere
    4. Eu nu am grad. Sunt un oarecare cetatean si da, cred ca Mihai Gadea ar fi mai bun decat oricare dintre europarlamentarii azi, aflat in functie.
      Oricum, am spus niste nume, la intamplare, ca exemple. Nici pe departe sa fac lista la europarlamentare. Stiu si sunt convins ca si dumneata stii ca in Romania sunt suficienti oameni profesionisti si de buna credinta, care pot da clasa la 99% dintre actualii politicieni. dar, se pare ca spalat pe creier esti dumneata, anominule, care nu vezi ca Basescu si gasca pedelista au fost pentru Romania precum epidemia de ciuma in Evul Mediu.
      Enache Aurel

      Ștergere
    5. Pana una alta presedintele . fara gasca pedelista care nu mai e la conducere de ceva vreme da tonul justitiei sa-si faca treaba. Rezultatele se vad chiar si din avion( chiar si din ala care s-a prabusit in Apuseni). Ilustre personailtati nepatate, in afara de orice dubii, viteji, drepti, cinstiti , valorosi, dupa opinia latrailor si votantilor pe mici si bere, dar care au dat iama in banul public si l-au jefuit fara mila sunt astazi la mititica.Persoanele alese de d-ta la ciudatul rol al intamplarii nu prea stiu ce ar face prin ue.Desigur, decat nimic tot e mai bine sa faca totusi ceva. Dar cei mai multi vor face totul pentru om( sa-ti spun care e omul?) si pentru ilustrele lor persoane.Atat timp cat nu sunt facute publice atributiunile lor si rezultatele lor concrete pentru tara care-i plateste , nu conteaza cine e ales ca tot nu fac nimic pe acolo. Poate si eu am creierul spalat insa spalat cu samponul dreptatii si echitatii sociale, parpalac nu cu minciuni si minciunele cu care vor unii sa se faca ditamai europarlamentari, misele !

      Ștergere
    6. Michele....scuze.....se mai intampla...si la case mai mari.....si la persoane extrem de valo...roase care plang pe umerii puscariasilor, infractorilor si puscariabililor....

      Ștergere
    7. I-ati uitat stimate domn pe cei care si-au masluit actele si au dat declaratii false pe propria raspundere. Ei au obtinut frumoase case/apartamente de la stat pe bani putini dupa care ori le-au vandut pe bani multi ori le-au trecut pe numele odraslelor ceea ce e absolut normal la niste personalitati nepatate. Ei nu merita oare un loc la ue? Ca doar case luxoase au, le trebuie bani sa le intretina. Si de unde bani cand pensioarele lor sunt doar de vreo 100-150 bulioane?

      Ștergere
    8. ...de acord cu dumneavoastra, doar ca o parere personala.... mai putin unele si unii dintre cei amintiti...

      Ștergere
  2. Am gasit o sinteza de la alegerile precedente pt PE:
    -Total alegatori: 18.197.316. Daca toti s-ar fi prezentat la vot, 1 mandat in PE ar fi fost adjudecat cu 551.433 de voturi;
    - Total voturi exprimate: 4.840.033. Deci, 1 mandat s-a acordat pentru 146.667 de voturi obtinute.
    Echipa de parlamentari romani in PE, rezultatata din aceste alegeri si a carei prestatie (pe ansamblu, nu pot sa spun ca nu au fost si cativa care ar merita sa fie realesi) a fost rusinoasa, a fost data de :PDL=10, PSD+PC=11, PNL=5, UDMR=3, PRM=3 si ... EBA!
    Natiune, fii vigilenta pentru a nu mai ajunge in PE nerozi si scursuri de la partide!
    Col. (r) Popa Marian

    RăspundețiȘtergere
  3. De cand sindicatele fac politica? Ma refer la cele din CNSC (SCMD, USSCFR, etc).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De cand lumea si pamantul !

      Ștergere
    2. Nu cunosc ce fac celelalte sindicate, dar SCMD, in mod evident nu este in nici o barca politica si toate actiunile sale vizeaza si interesul general al romanilor, nu numai interesele rezervistilor.
      Mr Remus Andrei

      Ștergere
  4. Totul pentru tara. totul pentru front! Totul pentru EBA!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Totul pentru front, totul pentru victorie, totul pentru cocalari, interlopi, smenari, puscariasi, smecheri si becheri ! Dar nu chiar totul , cate o ciozvarta si pentru sarantoci, pentru votantii pe mici si bere !

      Ștergere
  5. SCMD ar fi trebuit sa procedeze ca ucrainienii, impotriva jigodiilor politice; nu-i tarziu !

    RăspundețiȘtergere
  6. Din pacate Societatea Civila se manifesta numai in presa scrisa. Nu are putere sa apara la TV, nu se organizeaza manifestari publice , nu transmite semnale puternice catre electorat, nu corecteaza oportun viciile si gafele din viata politica actuala si nu actioneaza in sensul corectarii unor facaturi mai vechi pe care partidele ni le-au bagat pe gat. Ganditi-va ca CNSC ar organiza o manifestatie la care sa participe 10 000 de persoane, in fata palatului Cotroceni, prin care sa ceara aplicarea rezultatelor referendumului pentru demiterea lui Basescu ( nu hotatrarea unei Curti numite politic). Si dupa ce aceasta si-ar atinge scopul, alta actiune asemanatoare, prin care sa se ceara aplicarea rezultatului referendumului privind Parlamentul unicameral. Pentru ca si acela a exprimat tot vointa populara. Daca astfel de actiuni ar atrage un numar important de persoane si prin aceasta s-ar corcta cateva incalcari grosolane ale vointei populare, atunci MISCAREA CIVICA AR CAPATA CREDIBILITATE si ar putea atrage atentia ca fiind o forta pe scena politica romaneasca.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ura impotriva presedintelui si bruma de creier spala de antene nu-ti dau pace, se pare ! Nu zic are si presed. pacatele lui dar ia pune in balanta luarile sale de pozitie pentru a pune la treaba justitia , actiunile sale concrete pentru a-i trimite pe jefuitorii acestul neam acolo unde le e locul....Ce ai vrea, hahalero, un presed. ca ilici care , cinstit si sarac s-a transformat intr-o manta uriasa pentru hoti si hotii , ori un presed. ca milica , ala care a fost invins de structuri si nu a facut nimic concret pentru tara?

      Ștergere
    2. Domnule Ilie Surla, nu-l bagati in seama pe anonimul necioplit, needucat. Miroase de la o posta a basist!...
      ANTIBASISTUL 1

      Ștergere
    3. Cei ce-l apără pe actualul preș., care volens/nolens se va duce - lăsând în urma lui dezbinare, minciună, afaceri dubioase cu ai săi, hăhăieli și ce-i mai grav o țară pe marginea prăpastiei - ori au creierul spălat ori fac parte din camarilă.
      Cu rare excepții, de la loviluție încoace am văzut la pârghiile puterii români adevărați care să țină cu ȚARA și cu amărăștenii ei. Așa că dragi compatrioți treziți-vă măcar acum în al doispezecilea ceas și votați pe cine trebuie; nu pe cei cu promisiuni deșarte, cu paranghelii cu mici și bere și alte pomeni electorale, ci pe oamenii care au dovedit până acum prin faptele lor că sunt adevărați ROMÂNI. Să fie anul 2014, anul astral al României, așa cum au mai fost momente benefice în istoria țării. Doamne-ajută!

      Ștergere
    4. Tovarasu anonimus, da cateva exemple concrete de oameni care au dovedit prin fapte concrete ca sunt adevarati romani, ca tin cu tara ! Si inca o cestiune, tovarasu , cine a distrus sistemele de irigatii, cine a vandut pe nimic sidexul si petromul, cine a distrus Republica si Tractorul , cine a vandut pe nimic bogatiile tarii, cine a vandut apele minerale, cine a distrus statiunile balneoclimaterice etc?

      Ștergere
  7. Din probozabilii candidati,il vad ca pe cel mai competent pe Dr.Ec.Radu Golban! Va indemn sa-l votati! Cu prietenie,un membru al SCMD.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Total de acord ! Si SCMD are membri care pot candida oricand cu succes.

      Ștergere
  8. Domnul Col.(r) MIRCEA DOGARU ar fi un candidat foarte bun pentru a ne reprezenta la Europarlamentare,la fel domnul general Mandu de la Brasov sau Col.(r) Mircea Comaneci de la Botosani.Ce ziceti? Acelasi membru al SCMD.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anonimule, ai dreptate.Cei 3, mai ales mijlocul sunt mai valorosi decat toaqta plevusca din prezent.Cu toate pacatele celor 2, primul si ultimul de pe lista , cred ca ar reprezenta mai bine interesul national decat toata adunatura din prezent(exceptiile adunaturii intarsec regula).Cu toate acestea, mai stie cineva , aici si acum, ca sa-l citez pe un clasic in viata ...ce este acela INTERES NATIONAL?

      Ștergere
    2. Dar Popescu, cel care a scris articolul de mai sus?

      Ștergere
    3. Ai uitat de macovei de la Constanta. Si uite asa am avea nu numai reprezentanti ai maghiarilor, ci si ai tiganilor - BT. si pupincuristilor - CT. Ca sa nu mai vorbim de reprezentanti ai u.t.c.-istilor - tot BT. Doamne, ce multe calitati intr-un singur om ...

      Ștergere
    4. Domnul Mircea Popescu ar fi, de departe, cel mai bun candidat care sa reprezinte in PE diaspora romaneasca - o forta teribila, daca ar fi unita!
      Cititi blogul "Diaspora si Reintregirea" si va veti convinge.
      Dar ce spuneti de Bogdan Aurescu, cel care a castigat in instantele internationale Insula Serpilor?
      Petrescu Dorel

      Ștergere
    5. Ce spui tu straine? Insula Serpilor e departe......cui apartine acum , bravule ostean nestiutor? Ca bogatiile din jurul ei( cele castigate de Istoria Neamului si de contextul european favorabil nu de personajul amintit de tine) au fost amanetate in mod liberal de un alt brav liberal ....e cam adevarat

      Ștergere
  9. in SCMD sunt colonei si generali pensionari, care cred ca vor muri cu gradele acestea active; ori ei nu percep ca de la comanda drepti si pe loc repaus, data cu glas tare pentru care au luat gradele,la vocea strazii,nu mai valoreaza nimic in viata civila, si nu pot ramane sefi pana la varsta dinozaurilor.de ce oare sunt presedinti numai colonei, au fost toti asa de destepti ? nici pe departe, astia au fost doar tupeisti prin cazarmi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se merge pe ideea ca " in General ma simt mai bine" de aceea vor toti sa ramana cum au fost vesnic tineri si ferice, adulati si laudati.Laudatori, slugi supuse si plecate, latrai ( cu mintea sorcova ) au fost, si-or fi cat neamul prost.

      Ștergere
  10. Faptul ca acceptati publicarea tuturor comentariilor, chiar acide, va face cinste ! In fond, cam aproape tot ce se scrie pe aici e adevarul gol golut !

    RăspundețiȘtergere
  11. Imi este rusine ca si aici se manifesta cel mai activ,noncultura,noneducatia,nonprofesionalismul. Va intreb latrai basisti,care este deosebirea intre voi si manaintinsa ,care se calca in picioare pe la toate pomenile,intre voi si taranii care nu mai pun un razor in curte si cumpara oua de la chiosc,intre voi si milioanele de hoti care au obtinut ilegal pensii de boala,invaliditate,participare la actiuni culturale,ajutoare sociale pe care la duc acasa cu taxiul si mercedesul ,intre voi si cei ce-si vand copii,intrevoi si cei ce nu-si educa copii in spiritul respectului legii,intre voi si cei ce distrug sau fura totul in calea lor ,intre voi si cei ce balacaresc preotii si biserica? Ati invatat si va-ti invatat si copii sa nu respecte nimic,sa-i jicneasca pe toti. Nimeni nu este mai bun ca voi .Halal grade !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Te intreb pe tine, soare
      Dragostea murit-a oare ?

      Totusi, cu calul ce-ai avut? Cam toti cei amintiti de domnia ta mai sus sunt cei ce voteaza pe mici si bere ( e drept si pedeleul dar mai cu osardie useleul) si umbla dupa pomeni electorale cu mana intinsa. In plus, sa ne amintim cine fluierat-a Imnul National si cine a fluierat in curtea Bisericilor stramosesti ?.

      Ștergere
    2. S-a activat falanga pedelista! Posibil si USL-ista, desi este mai greu de crezut. Nu-i luati in seama pe acesti pitici!... Se vede de la o posta ca sunt ageamii si rau intentionati. Cine are ceva de spus serios, sa spuna, ignorand vomele de pe aici, care sunt aruncate in scopul de a duce in derizoriu orice incercare de coagulare a societatii civile romanesti. Traim insa o realitate incontestabila - societatea civila incepe sa se contureze si la noi. Ghici cui nu-i place aceasta chestie?
      N.M.

      Ștergere
    3. Cine are ceva de spus serios sa spuna de ce nu mai avem mii de fabrici si uzine, de ce nu mai avem flota de pescuit oceanic, de ce nu mai avem Bancorex SI SIDEX si Petrom si atatea altele.Sa spuna de ce marii jefuitori ai averii romanilor se imbolnavesc subit cand sunt luati la intrebari de organele abilitate, de ce unii au pensii de mizerie dupa zeci de ani de munca sustinuta iar altii, mai smecheri au 30.000 lei , sa spuna de ce cei din cons de admin si aga au indemnizatii uriase , mai ales cei de la companiile falimentare, sa spuna despre veniturile uriase ale baietilor destepti din energie , de compensatiile gigantice pe care le primesc unii de pe la radeturi si alte companii, despre hotiile cu rambursarile de tva, de modificarile codului penal in favoarea puscariasilor si puscariabililor etc. Tovarase anonim, astea nu sunt vome aruncate aiurea , sunt adevaruri dure si dureroase.Chiar credeti ca oamenii cinstiti ai acestei tari nu doresc o societate civila eficienta? Insa cu personalitatile nepatate, in afara de orice dubiu nu cred ca se poate face primavara in lunga iarna romaneasca

      Ștergere
    4. Daca aveam o societate civila, de prin anii 90, economia roamesca nu s-ar fi devalizat!... Abia acum s-a desteptat poporul si a realizat cacealmaua care i s-a servit...
      Cu o floare nu se face primavara, dar In toate exista un inceput. Inceputul functionarii si coordonarii societatii civile l-a dat SCMD, datorita unor oameni luminati si patrioti din conducerea centrala si locala a acestui sindicat
      Sper sa rezervistilor sa nu le lipseasca nici curajul si nici tenacitatea de a face din societatea civila romaneasca o voce temuta de politicienii corupti si incompetenti.
      Asa sa ne ajute Dumnezeu!
      Lt Col ret Barbu Constantin

      Ștergere